Cât costă o PORȚIE de 200 grame de rechin la cherhanaua lui Scărlătescu din Vamă! Rapanele sunt mai scumpe

Publicat: 29/04/2023, 19:25
Actualizat: 29/04/2023, 19:27

Cherhanaua din Vama Veche este, în aceste zile, neîncăpătoare pentru clienții care vor să bifeze o porție de pește proaspăt pe lista de experiențe vamaiote obligatorii de 1 Mai. De altfel, prețurile la restaurantul lui Cătălin Scărlătescu de la malul mării, sunt accesibile pentru toate buzunarele, mai puțin pentru cele complet goale.

Astfel, o porție de rechin fript pe plită (200 grame) costă doar 25 de lei (trebuie menționat că există și rechin de Marea Neagră, așa-numitul câine de mare, care poate atinge circa 1,7 metri lungime și 15 kilograme). Porția de guvizi (200 grame) – un soi de pește mult mai răspândit pe litoralul românesc, cu inconfundabilul său gust untos și dulceag – costă 20 de lei, la fel și porția de stavrid.

Calcanul, cel mai scump pește din meniu

Din întregul meniu, cel mai scump este calcanul – acel „monstru marin” ce pare să fi înghețat în timp încă din Mezozoic – considerat ca fiind unul dintre cei mai gustoși pești din bucătăria mediteraneană. Astfel, la prețul de 26 de lei pentru 100 de grame de calcan, un pește întreg (comercializat când atinge de la 1 la 4 kilograme) poate ajunge la un preț destul de piperat.

Calcanul este cel puțin la fel de „prețios” ca pe raft și în mâna bucătarului, pentru că se cere gătit cu grijă și pricepere. Deoarece carnea de calcan este destul de delicată, chefii preferă metode de gătit la căldură umedă, cum ar fi la aburi, sous-vid sau gătitul în hârtie de pergament în cuptor. Metodele cu căldură uscată, cum ar fi prăjirea în tigaie și pe grătar adaugă aromă, dar ar trebui să fie făcute cu foarte mare atenție, pentru ca peștele să nu se rupă.

Cât costă rapanele

Porția de rapane (200 grame) costă 35 de lei, iar porția de midii (200 grame) costă doar 27 de lei, iar ciorba pescărească – obligatoriu de bifat la cherhana – este 19 lei.

Chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai faimoși bucătari din România,  spune că a intrat în bucătărie de pe vremea când avea 17 ani, a început cu munca de jos, iar acum preparatele lui sunt printre cele mai râvnite din țară. Chef Scărlătescu a povestit că bunica i-a arătat, când era mic, ce înseamnă gustul în mâncare, reușind să transforme rețete aparent simple și cu puține ingrediente, în delicii care i-au condimentat copilăria. De asemenea, juratul de la Chefi la Cuțite a mărturisit că întreaga lui familie a muncit în industria care are legătură cu bucătăria.

Chef Scărlătescu nu s-a ferit să spună că a început cu muncile de jos din bucătărie, până când a ajuns să gătească în restaurante de lux din Germania și mai târziu la mari restaurante din România, pentru ca acum să dețină propria sa rețea de restaurante în București și în mai multe localități din țară.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare